Spor Kulübü kuruluşu yapmak için en az 7 kişinin bir araya gelerek Kulüp kuruluş bildirim formunu doldurmaları gerekmektedir. Eski yasa ile yeni yasa arasında bu süreçte herhangi bir farklılık yoktur. Ancak Spor kulübü kuruluş belgelerine branş tescili de dahil olduğu için, Gençlik ve Spor Bakanlığından harici olarak belgeler talep edilmektedir.
Kulüp kuruluşu tescil başvurusu, lisans işlemleri, ihtisas kulübü, vize, transfer vb. bir çok konuda değişiklik bulunmaktadır. ELKA Spor Kulübü Danışmanlığı olarak bu yazımızda hem yeni spor kulüpleri için, hem de mevcut kulüplerin dönüşümü için gerekli belgeleri ek dosyaları ile birlikte paylaşacağız. Belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamanız, kuruluş sürecinin en an fazla 60 günde tamamlanmasını sağlayacaktır. Aksi taktirde, noksanlıklar nedeniyle kuruluş süreci 60+60 gün sürmesine neden olacaktır.
Yeni Spor Kulübü Kuruluş Belgeleri
İl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne aşağıdaki belgeleri tamamlayarak başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
- Spor kulübüne ait kuruluş dilekçesi ( Dilekçe Örneği)
- Spor kulübü tüzüğü – Her sayfası 7 kişi tarafından imzalanacak (2 adet)- Tüzüğe eklenen logo renkli olacak ( Tüzük Örneği )
- Spor kulübü kuruluş bildirimi ( Spor Kulübü Kuruluş Bildirimi)
- Spor kulübü organlarında görev alacaklar için taahhütname (yöneticiler)– 1 kişi yeterli ( Taahhütname Örneği)
- Adres Beyanı (Kira kontratı, Tapu Belgesi vb.) ( Adres Beyanı)
- Logo örneği – A4 Basılı- 2 adet – Renkli
- Adli Sicil Kaydı (E-Devlet üzerinden alınacak)
- Spor Ceza Bilgi Formu (E-Devlet üzerinden alınacak)
Kulüp türlerine göre istenilen evraklara ek olarak müessese altında kurulan kulüplerden (belediye, okul, üniversite, vakıf vb.) ilgili kurumun bünyesinde kurulacağına dair mühürlü, ıslak imzalı yazı gerekmektedir.
Kulüp türlerine göre ihtisas kulüp tescillerinde , faaliyette bulunulacak branşlarda bütün yaş kategorilerinde liglere katılacağına dair taahhütname alınacaktır.
Önemli Not: Spor kulübünde kısa isim kullanmak isteyen spor kulüplerinin kısa adlarını tüzükte Madde 1’de yazmaları gerekmektedir.
Dernek Statüsünden Spor Kulübü Statüsüne Geçme Evrakları
Öncelikle bu işlem için yönetim kurulu kararıyla Olağan üstü genel kurul kararı alınmalıdır. Alınan genel kurul kararıyla birlikte 7405 sayılı kanuna uygun olarak tüzük değiştirilecektir. Mevcut tüzük yukarıda paylaşmış olduğumuz tüzüğe uygun olarak değiştirilmelidir. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra, aşağıdaki belgelerle birlikte İl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulur.
- Dilekçe (Dilekçe Örneği)
- Spor kulübü tüzük örneği – En az 5 kişi mevcut yönetimden her sayfayı imzalayacak 2 adet – Tüzüğün son sayfasına logo eklenmesi gerekmektedir. ( Tüzük Örneği)
- Olağan Üstü Genel kurul divan tutanağı (Genel Kurul Sonuç Bildirimi)
- Spor kulübü organlarında görev alacaklar için taahhütname – 1 kişi yeterli (Tahhütname)
- Logo örneği – A4 Basılı – 2 adet – Renkli
- Adres beyanı (Kira kontratı, Tapu Belgesi, Numarataj vb.) (Belediyeden kulüp merkezinin adresi ile ilgili numarataj servisinden UAVT kodu belgesi)
- Karar Defterinde alınan kararın fotokopisi
- Genel Kurul Sonuç Bildirgesi
- Yazışma ve Tebligat Yetkilileri Formu (Karar defterinde karar alınacak – Kararın fotokopisi olacak) (Tebligat Yetkilileri)
- Olağanüstü genel kurulda yönetim yada denetim kurulunda değişikliğe giden kulüpler yeni yöneticilerin adli sicil kaydı ve spor ceza bilgi formu (E- Devlet’ten alınacak)
Not 1: Ayrıca kulüp isim değişikliği yapmak isteyenler karar defterinde de isim değişikliği kararı almaları gerekmekte ve divan tutanağına yazdırmaları gerekmektedir.
Not 2: Kulüp isim değişikliği yapanlar bu evraklara ek olarak eski tüzüklerinin ilk ve son sayfasından bir kopya getirmeleri gerekmektedir.
Not 3: Yönetim Kurulu ya da Denetim Kurulu üyelerinde değişiklik yapmayacak spor kulüpleri yaptıkları olağanüstü genel kurullarında seçim yapmak zorunda değillerdir. Sadece tüzük değişikliği kararı alarak olağanüstü genel kurullarını gerçekleştirebilirler.
Not 4: Spor kulübünde kısa isim kullanmak isteyen spor kulüplerinin kısa adlarını tüzükte Madde 1’de yazmaları gerekmektedir.
Diğer Başvuru Belgeleri
Aşağıda yer alan işlemlere ilişkin başvuru yapmak isteyen kişiler bizleri arayarak örnek evrak talep edebilirler. Tüm bu işlemler sizler için zorlu bir süreç olabilir. ELKA Spor Kulübü Danışmanlığı uzman ekibiyle 7/24 sizlerin yanında yer almaktadır.
- Spor Anonim Şirketi Kurma İşlemleri
- Branş İlavesi Yapma
- Spor Kulübü Defterleri
- Spor Kulübü Yardım Evrakları
- Spor Kulübü Makbuzları
- Federasyon Kuruluş Evrakları
Spor Kulübü Kuruluşu ya da Derneği spor kulübüne çevirmek için bizleri arayıp, detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kulüp kurma yaşı 18 yaş üstü olmak zorunda mı ve ayrıca kurul üyeleri aile içinden olabilir mi
18 yaş üstü olmak zorunda aile olabilirler